2011. augusztus 30., kedd

Miért, mennyit és milyet...


A víz jótékony élettani hatásai
avagy: 
Miért, mennyi és milyen vizet igyunk?


Az írás megjelent a 2011. augusztusi kiadású Életbarát magazinban, amit a Belföldi Panoráma ad ki negyedévente. Kapható a lap által megadott terjesztési helyeken és újságárusoknál.

Abban mindenki egyetért, hogy vízre szükségünk van, de abban megoszlanak a vélemények, hogy mennyi és milyen minőségű vízre. Az általános ajánlás, hogy napi 2-3 liter folyadékot juttassunk a testünkbe. Ez a mondat több sebből is vérzik.
Hogy miért? Írásom erre is választ ad.

Miért és mennyi vízre van szüksége szervezetünknek?
Testünk 70%-a víz. Ez csecsemőkorban kicsit több is, öregkorra pedig sajnos akár 50%-ra csökkenhet. De így kell ennek lennie? Talán sejthető a válasz: NEM! Amennyiben elegendő mennyiségben iszunk vizet, akkor annak élettani hatásait életünk végéig élvezhetjük.
Egyes szerveink víztartalma hatalmas, pl. agyunk 85%-a víz, vérünk 82%-a, izmaink 75%-a, a tüdőnk 90%-a, nyirokrendszerünk, sejtközi terünk jó része víz, de még csontjaink is kb. 25%-ban vizet tartalmaznak.
A napi működésünk kb. 2-2,5, de akár 3-4 liter vizet is használ (pl. nyári melegben, láz esetén, intenzív mozgásnál jóval több is lehet). Légzésnél kipárolgunk, emésztünk, sejttisztítunk, izzadunk, vizeletünk és székletünk van, amihez mind vizet használunk. Az általános ajánlás tehát innen jön: pótoljunk 2-3 liter vizet és az egyensúly fennáll. Na de elég az? Egyforma méretűek vagyunk? NEM. Ennél nekem sokkal logikusabb és egyre többek által elfogadott ajánlás a méregtelenítéssel, lúgosítással 30 éve foglalkozó Dr.Robert O. Young amerikai orvos-kutató>>> és sok hasonló szaktekintély véleménye, ami szerint 15-20 testsúlykilónként kell napi 1 liter vizet innunk.

Mik a mennyiség emelkedéséből eredő jótékony élettani hatások?
Jobb emésztés, rendszeres széklet. Emésztési hátterű fejfájások teljes megszűnése többek között a gyakorlatilag folyamatos méregtelenítés miatt. Könnyebb és „olajozottabb” (stilszerűen vizezettebb) ízületi működés, hiszen az izületet kitöltő, körülvevő anyag jelentős része is víz. Normalizálódó vérnyomás azáltal, hogy hígabb lesz a vér. Fogyás egyrészt annak következtében, hogy a testnek nincs szüksége a működéséhez víz elraktározására, másrészt, hogy a sűrűbb vízivás csökkenti az éhségérzetet. A paradoxon a dologban, hogy ezzel nem becsapjuk a szervezetünket, épp ellenkezőleg: mi érzünk sokszor éhséget, holott a testünk csak vízre szomjazik. Ezt a hiányt kell csak megadni neki. Mindehhez persze kellő mennyiségű ásványi anyag (sók) bevitele is szükséges, de manapság ez a vitaminok mellett alaptétel ételeink milyensége miatt is.
Ellenőrizni nagyon egyszerű, hogy kellően hidratáltak vagyunk-e, azaz elegendő vizet iszunk. A vizelet szinte átlátszó, ha elég vizet ittunk, enyhébben sárga, ha már a sejtjeink szomjasak és szinte sötétsárga, ha súlyosabb kiszáradás felé mozdultunk el. Sajnos ilyenkor sokszor alig érzünk szomjúságot, erre figyelni kell.

Vizet inni tudatosan kell,
rendszeresen és módszeresen,

nem megvárva míg szomjasak leszünk!


Testünk vízre szomjazik és nem folyadékra. Óriási különbség, hiszen a folyadékok (mint pl. levesek, üdítők, alkoholos italok, kávé, de még a tea és gyümölcslevek) feldolgozása is vizet igényel. Ezért a fent említett vízmennyiség minden egyéb folyadékon felül értendő!

Kanyarodjunk a víz minőségére. Milyen vizet igyunk? Mindegy? Víz, az víz. Színtelen, szagtalan, ízetlen. – szokták mondani. Valóban így van? Megint egy kategórikus NEM a jó válasz. A vizek minősége élettani szempontból rendkívül eltérő lehet. 


Milyen minőségű vízre van szüksége a testünknek?
Elsősorban tiszta vízre, ami a megivás pillanatában már nem tartalmaz olyan anyagokat sem, amik előtte jó szolgálatot tettek.

Például a klór hasznos fertőtlenítő, de lenyelnünk már nem feltétlenül kell. Ugyancsak nem kellenek szervezetünknek vegyi anyagok, gyógyszermaradványok, hormonok, nehézfémek, kémiai szennyezők. Pedig ezek vizeinkben előfordulnak. Nem tudjuk hasznosítani a szervetlen ásványi anyagokat sem, a szénsav pedig kifejezetten hátrányos kémiai folyamatokat gerjeszt a szervezetben, pl. savak képződéséhez vezet.
A másik véglet, a szinte teljes mértékben mindentől megfosztott víz sem az igazi, mert egyensúlyi állapotára törekedve sókat old ki a szervezetünkből, ezzel szélső esetben akár hiányállapotot is előidézve. A fentiek miatt ún. visszasózással ajánlott az RO technikával tisztított víz ivása.

Ismét Dr. Robert O. Youngra>>> és számos japán, ázsiai, orosz és egyre több európai kutatóra, orvosra hivatkozva vallom, hogy ami igazán jó élettani hatással bír a szervezetre az a megfelelően tisztított ionizált lúgos víz>>>. Ez a víz amellett, hogy jó szűrés esetén az iontartományig minden káros anyagtól mentes, még ún. élő, energiával bíró víz. Az ionizáció során a víz olyan negatív iontöltetet kap, ami gyakorlatilag antioxidáns (azaz szabadgyök lekötő, más szóval öregedés gátló) hatással ruházza fel. Az ionizáció során a víz relatív oxigéntöbbletet is nyer és persze nem mellékesen pH értéke lúgos lesz (a szűrés, antioxidáns hatás, pH érték mértéke készülékfüggő). Ennek a víznek a molekulaszerkezete rendezettebb, ún. klasztermérete fele/harmada a normál csapvízének, ami oldó képességét megsokszorozza.
 Mik a minőség javulásából eredő jótékony élettani hatások?

A jelentősen tisztított, lúgos kémhatású víz segít a stressz, a helytelen táplálkozás, a rosszul megválasztott vagy elmaradó mozgások/sportok hatásaként fellépő savasodás semlegesítésében, pH egyensúlyának fenntartásában. Megtisztítja, karbantartja testünket, ami számos betegség kialakulását előzheti meg és az esetleges kezeléseket is jól támogatja. A nagyobb oldó képesség az említett hatásokon kívül segítheti a vérnyomás normalizálását, a hajszálerek vérellátását, a sejttisztítást és számtalan olyan élettani folyamatot, ahol a nagyobb molekulaszerkezetű, kevesebb oxigéntartalmú, semleges vagy éppen savas pH értékű és sokféle szennyeződést tartalmazó víz már nem vagy csökkent mértékben képes hatást elérni.

Ebből a vízből könnyedén isszuk a kellő mennyiséget, mert könnyebben hasznosul a szervezetben, míg más vizekből nehéz többet inni, szinte csak lötyög a hasunkban.

Összefoglalásként: Amennyiben megőrizné egészségét, megelőzne betegségeket, szeretné karbantartani szervezetét, akkor egyebek mellett igyon elegendő és ha teheti, akkor a fenti tulajdonságokkal bíró friss, tiszta vizet.
 Egészségére!
További információt, tanácsot szívesen adok, ha az info@egeszsegbefektetes.hu levélcímre elküldi kérdéseit.
Ugyanitt jelezheti, ha a víz élettani hatásairól szóló „Nem beteg vagy, csupán lúgos vízre szomjazol” c. ismeretterjesztő előadásunkat meghívná lakó- vagy munkahelyi környezetébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése