2010. október 11., hétfő

A vörösiszap és a lúgos víz...

Mindenekelőtt a felhívás az Ajka mellett történtek kapcsán.

Ha segíteni akarsz, támogasd a károsultakat pl. az 1749 hívásával vagy más módon, pl. közvetlen utalással, a Magyar Vöröskereszt gyűjtést szervez a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére
Számlaszám: K&H Bank 10405004-00026547-00000000
közlemény: “ISZAP”
IBAN szám: HU37 1040 5004 0002 6547 0000 0000
SWIFT: OKHBHUHB
...és egy kis mozgó dokumentum...




Mi az a vörösiszap?

A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke. Az alumíniumgyártáshoz használt bauxitot porrá őrlik, majd magas hőmérsékleten és nyomáson erős lúggal (nátrium-hidroxiddal, más néven marónátron vagy nátronlúg) reagáltatják. A bauxitból így kioldódnak az alumíniumvegyületek, amelyekből alumínium-oxidot, azaz timföldet készítenek. Az aluminátlúgot ülepítéssel és szűréssel szétválasztják a fel nem oldott, nagy vastartalmú maradéktól, a vörösiszaptól. Egy tonna timföld előállításakor 1,5-2 tonna vörösiszap keletkezik. A vörösiszapot alaposan átmossák, és igyekeznek visszanyerni belőle a lúg jelentős részét, amelyet a folyamatban újra felhasználnak. A vörösiszapban lévő szilárd anyag azonban így is erősen lúgos állapotban kerülhet a tározókba.

Mit tartalmaz a vörösiszap?

A vörösiszap összetételét a kibányászott bauxit tulajdonságai és a kezelés során keletkező, illetve hozzáadott anyagok határozzák meg. Az ajkai vörösiszap [1] 40-45 százalék vas-oxidot tartalmaz, emellett egyéb fémvegyületeket  is: 10-15 százalék alumínium-oxidot, 10-15 százalék szilícium-dioxidot, 6-10 százalék kalcium-oxidot, 4-5 százalék titándioxidot és 5-6 százalék kötött nátront. Ezek nem ártalmas anyagok. Ugyan emellett lehetnek benne toxikus fémek (például ólom vagy cink is), de ezek talajba jutó koncentrációja a határértékek alatt van [2]. A vörösiszap tehát nem fémtartalma, hanem leginkább erős lúgos kémhatása miatt lehet veszélyes.

Miért éget a vörösiszap?

A vörösiszap, illetve a benne vagy a tetején lévő víz nátrium-hidroxidot, azaz marónátront tartalmaz. A tározókban általában 11-13 pH-értékű, tehát erősen maró hatású hulladék van (összehasonlításul: a tömény hipó pH-ja 12). A lúg marja a bőrt, súlyosan károsíthatja a szemet, ezért azonnal bő vízzel le kell mosni. Lenyelve súlyosan károsíthatja a nyelőcsövet és a belső szerveket.

Miért vörös a vörösiszap?

Elsősorban magas vasoxid-tartalma miatt, amelyet köznapi nevén rozsdának nevezünk.


 
Az élettanilag hasznos ionizált lúgos víz

Bízom benne, hogy senki nem keveri a fenti nátronlúgot és erősen fémszennyezett "vizet" az ionizált lúgos vízzel.
Az Aquarion>>> legerősebb (4-es) fokozatú 10-10,5 pH értékű vize is nyugodtan iható, általában pedig a 9,5 pH körüli érték az ajánlott rendszeres ivásra, megelőzés jellegű pH egyensúly beállítás támogatására.
Nagyon fontos, hogy itt mindenféle hozzáadott vegyianyag nélkül keletkezik a lúgos kémhatású, de még véletlenül sem maró, tiszta ivóvíz. Nem véletlen, hogy Japánban, ahol 50 éve kutatni kezdték az ionizált lúgos víz pozitív élettani hatásait, mennyire elterjedt ennek gyógyászati célú alkalmazása, háztartási fogyasztása is.
Az Aquarion által frissen előállított ionizált lúgos víz többi fantasztikus tulajdonságáról pedig nem is beszélek, arról itt olvashatsz>>>.

Ami miatt nagyon fontos említést tenni erről a gépről, az az a tény, hogy az ionizáció előtt 0,01, azaz 1 század mikronos szűrésen megy át a víz. Ez a mértékű nagyon komoly szűrés azt jelenti, hogy az amúgy is tisztított csapvízből az Aquarion készülék molekula tartományig mindent kiszűr. Azt lehet mondani, hogy vesedialízisnél alkalmazott szűrést végez, emellett a szűrőben található turmalin kristály energetizálja is a vizet.

...és hogy mit mond erről Dr. Robert O. Young>>>, a pH-Csoda könyvek szerzője?

Amennyiben egy kóstoló győz meg igazán, akkor azt is megteheted. Vedd fel velem a kapcsolatot>>>.

...és még valami: az anyaméhben a magzatvíz 8,5 pH értékű és hosszú hónapokig ebben lubickolunk, mielőtt kitekintünk a világra! Próbáld ki bázikus sókeverékkel, hogy milyen jó hatású ilyen pH értékű vízben fürödni/ázni legalább 1 órát! Remek méregtelenítési lehetőség bőrön át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése